BOHORINA CIDER HOUSE smještena je na obližnjem brdu u selu Borina neposredno iznad središta općine Kiseljak. Pod imenom Bohorina selo se prvi puta spominje u jednoj ispravi djeda Mirohne iz 1427. godine koja ukazuje na postojanje stolne hiže bosanskih djedova odnosno sjedišta biskupa crkve bosanske na ovom lokalitetu.
Mi u Bohorini kažemo sajder, piće koje se odlikuje blagim udjelom alkohola, izrazitim voćnim aromama i blagotvornim uticajem na zdravlje organizma – ukoliko ga umjereno konzumiramo. Bohorina sajder nastaje prirodnim putem od plodova starih sorti jabuka iz netretiranih voćnjaka. Samo takve jabuke daju nam čisti sok, bez dodataka šećera i kiselina, umjetnih aroma i bojila, vode i konzervansa. Sajder se priprema već u voćnjaku stoga je odabir sorti jabuka ključan za vrhunski sajder.
Po istim principima uzgajamo povrće i ljekovito i začinsko bilje koje koristimo u kuhinji. Što ne proizvedemo sami nađemo kod lokalnih proizvođača. Uz najavu, u našem domaćinstvu možete uživati u gastronomskoj ponudi, bilo da se radi o slasnim kanapeima, originalnim tapasima ili finefood sljedovima. Kuhinja je funky&spicy, inspirirana streetfood i world cuisine receptima uz mrvu slavonskog šmeka.
U obitelji se tradicionalno destiliraju voćne rakije. Višegodišnje iskustvo djedova u spravljanju čistih destilata jabuke, kruške, šljive i bakinih tajni macerata ljekovitog i začinskog bilja za naše travarice obogatili smo znanjima i tehnikama fermentacije voćnih vina. Destilati su posljednji korak i kruna u cijelom procesu jer se spravljaju od prethodno fermentiranih voćnih vina.
Agroturizam Bohorina
Borina 33a, Kiseljak 71250
Mob.: 063 338 111
Web: www.bohorina.ba
Cijena degustacije cidera 25 KM.
Tokom cijele godine.
Bosanski/Hrvatski/Srpski
Engleski
Funky & Spicy, World cuisine.